Par arābu valstu nostāju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā

Pirms divām nedēļām sociālajos medijos TikTok un Facebook sāka izplatīties kāds klips no Ukraina.ru raidījuma Ukraina Šodien. Ukraina.ru, neskatoties uz savu maldinošo nosaukumu, ir Krievijas valsts ziņu portāls, kas atrodas Россия сегодня paspārnē. Video, kam vietnē TikTok ir vairāk nekā pusmiljons skatījumu, izplata melus par Ukrainas bēgļiem un arābu valstu attieksmi pret Krievijas iebrukumu Ukrainā. 

Raidījuma viese – ukrainiete, kas it kā dzīvojot Ēģiptē – stāsta, ka arābu pasaule atbalstot Krievijas iebrukumu Ukrainā:

Protams, runājos [ar ēģiptiešiem]. Vairums atbalsta Krieviju, principā tāpat kā visa arābu pasaule. Tieši tāpat kā visa Saūda Arābija, Emirāti un tā tālāk.

Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Februāra beigās Arābu līgas valstis rīkoja ārkārtas sanāksmi un pieņēma kopīgu paziņojumu par Krievijas iebrukumu Ukrainā. Tajā neizskanēja nosodījums pret Krievijas rīcību. Arābu līgas valstis pauda atbalstu “visiem mēģinājumiem, kas domāti, lai atrisinātu šo krīzi ar dialogu un diplomātijas palīdzību veidā, kas saglabā šī svarīgā pasaules reģiona cilvēku drošību.” Sanāksmē valstu pārstāvji arī uzsvēra, ka ir svarīgi cienīt starptautisko likumu un ANO statūtus, bet tieši nenosodīja Krieviju. 

Vairākām Arābu līgas valstīm ir ekonomiskas saistības gan ar Krieviju, gan Rietumiem. Piemēram liela daļa Ziemeļāfrikas un tuvo austrumu valstu (Alžīrija, Ēģipte, Irāka, Maroka, Tunisija u.c.) lielu vai pat lielāko daļu kviešu importē no Krievijas un Ukrainas. Savukārt Irāka, Saūda Arābija, Lībija un Alžīrija ir vienas no lielākajiem jēlnaftas eksportētājiem uz Eiropas Savienību. Eksperti norāda, ka šīs un citas saistības liek vairākām arābu valstīm censties uzturēt līdzsvaru, kas nesabojātu attiecības ne ar Krieviju, ne Rietumiem.

Tomēr marta sākumā Arābu līgas valstu oficiālā nostāja mainījās. Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā asambleja balsoja par rezolūciju, kurā pauda starptautiskās sabiedrības nosodījumu Krievijas agresijai pret Ukrainu. No Arābu līgas valstīm gandrīz visas nobalsoja par. Izņēmums bija Sīrija, kas nobalsoja pret, un trīs valstis, kas atturējās – Alžīrija, Irāka un Sudāna. Savukārt 7. aprīlī notika ANO balsojums par Krievijas izslēgšanu no Cilvēktiesību padomes. Šoreiz gandrīz visas Arābu līgas valstis atturējās, izņemot Alžīriju un Sīriju, kas balsoja pret, kā arī Komoru Salas un Lībiju, kas balsoja par Krievijas izslēgšanu no Cilvēktiesību padomes.

Avots: Apvienoto Nāciju Organizācija

Raidījuma viese konkrēti pieminēja Saūda Arābiju, Apvienotos Arābu Emirātus (AAE) un Ēģipti, tāpēc apskatīsim tuvāk šo valstu iedzīvotāju un valdību nostāju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Trešajā maijā tika publicēti vairāku aptauju rezultāti, kuros var redzēt šo trīs valstu iedzīvotāju attieksmi pret karu Ukrainā. Aptaujas veica vietējās firmas sadarbībā ar domnīcu WINEP. Katras valsts aptaujā piedalījās aptuveni 1000 respondentu. Visās trīs valstīs – Ēģiptē, Saūda Arābijā un AAE – vairāk nekā 70% cilvēku negatīvi vērtēja Krievijas iebrukumu.

Avots: Vašingtonas Tuvo Austrumu politikas institūts (The Washington Institute for Near East Policy, WINEP)

Lai gan šo trīs valstu valdības nav noteikušas sankcijas pret Krieviju, gan Saūda Arābija, gan AAE ir sniegušas humāno palīdzību ukraiņu bēgļiem. 

Saūda Arābijas karalis Selmāns Āl Saūds ir ziedojis piecus miljonus ASV dolāru. Apvienotajām Nācijām ar mērķi palīdzēt Ukrainas bēgļiem. Turklāt Karaļa Selmāna humānās palīdzības un atbalsta centrs KSRelief Ukrainas bēgļiem sniedzis medicīnisko palīdzību un patvērumu desmit miljonu vērtībā. Saūda Arābija arī bez maksas ir pagarinājusi tūrisma un biznesa vīzas Ukrainas pilsoņiem.

Savukārt Apvienotie Arābu Emirāti ukraiņu bēgļiem vairākkārt ziedojuši humāno palīdzību un medicīnas piederumus, kā arī pilnībā aprīkotas ātrās palīdzības automašīnas. Arī Apvienotajos Arābu Emirātos ir pagarināts laika periods, cik ilgi ukraiņu bēgļi drīkst uzturēties valstī. Viņi var palikt gadu un, lai ierastos Emirātos, nav nepieciešama vīza.

Ēģipte patlaban nav sniegusi ne militāru, ne humānu palīdzību Ukrainai, neskatoties uz Ukrainas lūgumu

Secinājums: Gandrīz visas Arābu līgas valstis ir oficiāli nosodījušas Krievijas iebrukumu Ukrainā. Aptauju rezultāti liecina, ka trīs raidījumā minēto valstu – Apvienoto Arābu Emirātu, Saūda Arābijas un Ēģiptes – iedzīvotāji lielākoties negatīvi vērtē Krievijas rīcību. Turklāt gan Saūda Arābija, gan Emirāti ir snieguši finansiālu atbalstu Ukrainas bēgļiem un civiliedzīvotājiem. Neviena no trim valstīm nav noteikušas sankcijas pret Krieviju, bet tam iemesls varētu būt to sarežģītās politiskās saistības ar Rietumu valstīm un Krieviju, kuru dēļ arābu valstis cenšas uzmanīgi balansēt attiecības ar abām pusēm.

Par Ukrainas bēgļu uzvedību Ēģiptē un Melnkalnē

Raidījuma viese stāstīja par Ukrainas bēgļu uzvedību Ēģiptē un Melnkalnē:

Viņi pamēģināja te paskraidīt, pazīmēties, sarīkot savas pulcēšanās. Nu lūk, viņi te sastādīja [nevēlamo cilvēku] sarakstu. Šajā sarakstā esošie cilvēki ātri pasūdzējās par viņiem policijai. Policija viņiem kārtīgi sadeva un pateica, lai tik pamēģinot te taisīt nemieru.”

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Re:Check sazvanījās ar Ēģiptes Iekšlietu ministriju, kuras paspārnē ir Ēģiptes policija. Ministrijas pārstāvis skaidroja, ka nav konstatēti ukraiņu bēgļu noziegumi vai sākti nemieri. Turklāt nav fiksēti saraksti, kur ukraiņi it kā atzīmējot Krievijas atbalstītājus.

Savukārt par Melnkalni raidījuma viese teica:

Man paziņa atsūtīja [ziņu] no Melnkalnes, kur es dzīvoju pirms Ēģiptes. Tātad tur vai nu konsuls, vai vēstnieks noorganizēja telegrammā Melnkalnes [nevēlamo cilvēku] sarakstu. (..) Vietējie uzreiz pasūdzējās, un tur arī bija kaut kādas sadursmes. Tātad mūsu [lamuvārds, kas apzīmē ukraiņus] visās valstīs uzvedās vienādi pilnīgi ignorējot vietējo iedzīvotāju nostāju. Nu un dabiski vietējie iedzīvotāji ļoti brīnās.

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Lai uzzinātu, vai tiešām Melnkalnē notiek sadursmes starp bēgļiem un vietējiem iedzīvotājiem, Re:Check centās sazināties ar Melnkalnes valsts policiju, bet atbildi nesaņēma. Tādēļ vērsāmies pie vietējiem pētnieciskās žurnālistikas pārstāvjiem. Noziegumu un korupcijas ziņošanas tīkla LUPA žurnālists Vladimirs Otasevics skaidro, ka patlaban Melnkalnē ir vairāki tūkstoši ukraiņu bēgļu un Melnkalnes iedzīvotājiem ir dažādi uzskati par Krievijas-Ukrainas karu. Tomēr starp vietējiem un bēgļiem nav bijis sadursmju. Nav konstatēta vardarbība ne no melnkalniešu, ne ukraiņu puses. Nav arī nekādu pierādījumu, ka ukraiņi Melnkalnē veidotu nevēlamo cilvēku sarakstus.Secinājums: Ne Ēģiptē, ne Melnkalnē nav fiksēti ukraiņu bēgļu noziegumi vai sadursmes ar vietējiem iedzīvotājiem.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.