Sociālajos medijos īsā laikā ļoti populārs kļuvis video, kurā redzami ar kvadrātkoda sistēmu aprīkoti iepirkumu rati kādā Izraēlas lielveikalā – tajā dots mājiens, ka iepirkties var tikai vakcinētie un drīz tā būšot arī citur. Taču video redzamā sistēma ir tikai ratu izmantošanai un tai nav nekāda sakara ar vakcīnām – Izraēlā šādu ierobežojumu nav un attiecībā uz ikdienas precēm netiek pieļauti arī Latvijā. 

Ar sākotnēji TikTok ievietoto un vēlāk Facebook pārpublicēto video divu dienu laikā dalījušies pieci tūkstoši cilvēku gan Latvijā, gan kaimiņvalstīs. Tajā video autors stumj iepirkumu ratus vienā no Izraēlas Osher Ad pārtikas lielveikaliem un rāda uz QR jeb kvadrātkodu nolasīšanas sistēmu, kas pie tiem piestiprināta. Video autors stāsta, ka jānoskenē kods un jāievada parole, un saka:

“Nu ko, brīnišķīgā nākotne ir iestājusies? Kā jums šķiet, nežēlīga vai ne pārāk? (..) Nu ko, drīz mēs visi būsim pie šādas ķēdes, draugi.” 

Uz video tikmēr redzami uzraksti, kuros teikts: “Drīz, pavisam drīz pirkt varēs tikai vakcinētie. Un tas jau vairs nav smieklīgi.” 

Daudzi, kas ar video dalās, no tā secina, ka Izraēlā iepirkties var tikai vakcinētie, piesauc fašismu un verdzību.  

Ko patiesībā nozīmē uz iepirkumu ratiņiem redzamā iekārta ar kvadrātkodu lasītāju? Re:Check lūdza palīdzību kolēģiem no Izraēlas faktu pārbaudes projekta The Whistle.  Lielveikalu ķēdes Osher Ad preses pārstāvis ar The Whistle starpniecību atbildēja: “Video varat redzēt sistēmu, kas ar aplikācijas palīdzību ļauj atslēgt un paņemt iepirkumu ratus. Visi pārējie uz to attiecinātie apgalvojumi, protams, ir smieklīgi.” 


The Whistle žurnālists Re:Check arī norādīja, ka Izraēlā nav un nav bijis ierobežojumu iepirkties nevakcinētiem cilvēkiem. No šā gada marta līdz 1.jūnijam sabiedriskās vietās bija spēkā zaļo pasu sistēma – tās apliecina, ka cilvēks pret Covid-19 ir vakcinējies vai to pārslimojis. Zaļās pases bija jāuzrāda teātros, kino, lielos sabiedriskos pasākumos, restorānos telpās un līdzīgās vietās, taču ne veikalos. Ar 1.jūniju šī sistēma tika atcelta. Tagad Izraēlas valdība apsver iespēju atjaunot zaļo pasu sistēmu atvieglotā veidā. Tas saistīts ar vīrusa Delta paveida izplatību. Inficēto skaits atkal pieaug īpaši jaunu cilvēku vidū, lai gan Covid-19 nāvju skaits arvien ir ļoti zems. Jūnija beigās Izraēla arī atjaunoja prasību lietot sejas maskas telpās. Izraēlā pilnībā vakcinēti ir vairāk nekā 55% iedzīvotāju.

Cilvēks, kas video publicējis Facebook, ierakstā jautā: “Un tas mums arī draud?” Lai gan, kā minēts, Izraēlā nav ierobežojumu nevakcinētiem iepirkties, Re:Check jautāja par iespējamo situāciju Latvijā veselības ministra padomniekam Kasparam Bērziņam, kurš piedalās Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanas politikas sagatavošanā. Viņš sacīja, ka nekādos scenārijos nav plānots ierobežot nevakcinētu cilvēku iespējas iegādāties pirmās nepieciešamības pakalpojumus un preces, piemēram, pārtiku un medikamentus – tieši tāpēc, ka tās ir cilvēkam vajadzīgās pamatlietas. Viņš skaidro, ka ir diskutēts par ekstremālu situāciju ar ļoti augstiem saslimstības rādītājiem, kad būtu jāslēdz ciet, piemēram, apģērbu veikali – tad izņēmums būtu tie, kuros pakalpojumu nodrošina un saņem vakcinēti cilvēki. “Bet tas nekad neattieksies uz primārajiem veikaliem – pārtika, pirmās nepieciešamības preces, aptiekas un tā tālāk. Tas attiektos tikai uz tādiem veikaliem, kas “lokdaunā” būtu ciet,” sacīja Bērziņš. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.