Drīzumā Latvijā būs liels NATO kontingents, “jo Amerika tagad grasās izvest savu karaspēku no Vācijas, un tas ir tikai iegansts, lai ievilktu šo karaspēku šeit, uz Latviju.” Tā Saeimas 17. jūnija sēdē debatēs par Starptautisko skolu likumu izteicās deputāts Nikolajs Kabanovs (Saskaņa). Kabanovam nav taisnība. Darbs pie likuma izstrādes noritējis jau vairāk nekā gadu. Savukārt Aizsardzības ministrijā Re:Check apstiprina, ka šobrīd iespēja paplašināt NATO kontingentu Latvijā netiek apspriesta.

17. jūnijā Saeima konceptuāli atbalstīja Starptautisko skolu likumprojektu. Tas paredz nodrošināt vispārējās izglītības pieejamību ārvalstu un starptautisko organizāciju darbinieku bērniem. Likumprojekta anotācijā teikts, ka runa ir par skolām, kuru galvenais darbības veids ir starptautiski atzītu vispārējās izglītības programmu īstenošana.

Likumprojektu deputāti atzina par steidzamu. Steidzamību galvenokārt pamatoja ar vajadzību salāgot Latvijā esošo starptautisko skolu darbību ar pāreju uz jauno mācību saturu. Tāpat kā pamatojumu likumprojekta referente Linda Ozola (Jaunā konservatīvā partija) un viņas partijas biedre, viena no likumprojekta iesniedzējiem, Anita Muižniece nosauca saistības pret Latvijā bāzēto Eiropas Savienības aģentūru BEREC jeb Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādi. Tās darbinieku bērni mācītos Eiropas skolā, kuru Latvijā vēl tikai paredzēts veidot.

Debatēs par Starptautisko skolu likumu deputāts Kabanovs teica:

“Man liekas, ka ir vērts nosaukt lietas īstajos vārdos. Patiesībā šis likumprojekts nav vērsts uz nekādu BEREC. Tā saucamais BEREC jeb Sakaru organizācija. Tur strādā kādi daži desmiti cilvēku, un bērnu viņiem var uz viena pirksta… uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt.

Lieta ir par NATO kontingentu, par lielu NATO kontingentu, kas būs drīzumā Latvijā, jo Amerika tagad grasās izvest savu karaspēku no Vācijas, un tas ir tikai iegansts, lai, teiksim tā, ievilktu šo karaspēku šeit, uz Latviju. Nu it kā priekšnosacījumi… un pie mums ir skoliņa jūsu bērniņiem un tā tālāk.

Tāpēc mans piedāvājums ir nosaukt šo likumu nevis par Starptautisko skolu, bet par NATO skolu Latvijā.”

ASV tiešām plāno samazināt savu karaspēku Vācijā no nepilniem 35 000 līdz 25 000 cilvēkiem, bet ne pilnībā to izvest. Vācijā ir lielākais ASV karavīru skaits no visām Eiropas valstīm. Uz Re:Check jautājumu, vai līdz ar plānoto ASV karavīru skaita samazināšanu Vācijā pastāv ieceres palielināt NATO kontingentu Latvijā, Aizsardzības ministrijā atbild: “Sarunas par šādu jautājumu nav bijušas un šobrīd nenotiek.”

“No Kabanova mutes Dieva ausī,” sarunā ar Re:Check Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāts Ainars Latkovskis (Jaunā Vienotība) atkārtoja to, ko bija vēlējies pateikt Saeimas sēdē, bet kas tehnisku problēmu dēļ neizskanēja. Viņš norāda, ka šādu lēmumu pieņemšanas gadījumā tie tiktu publiskoti.

Latvijā pašlaik daudznacionālās kaujas grupas sastāvā Kanādas vadībā uzturas ap 1400 karavīru no dažādām valstīm. Ierindas karavīri Latvijā atrodas rotācijas kārtībā uz pusgadu un bez ģimenēm.

Kabanovs sarunā ar Re:Check atzīst, ka “konkrētu [lēmumu] nav, bet, runājot par vispārējo nostāju, viņa tāda ir.” Politiķis norāda uz Latvijas amatpersonu izteikumiem par NATO karaspēka paplašināšanu un pastāvīgas bāzes uzturēšanu. “Tā bija politiska vēlme no Latvijas puses, kura dažreiz tika pieminēta. Meklējiet paši, lūdzu, savus avotus.” Pēc deputāta teiktā, šai politiskajai vēlmei pakārtots arī starptautisko skolu likumprojekts.

Likumprojektu sāka izstrādāt pirms vairāk nekā gada, norāda viena no tā iesniedzējiem Muižniece. Tas darīts, jo starptautiskās skolas ziņoja par pastāvošām problēmām. Īpaši aktuāli tas kļuvis līdz ar lēmumu par pāreju uz jauno mācību saturu no 1.septembra, jo bez jaunā likuma starptautiskās izglītības programmas nebūšot iespējams pilnībā salāgot ar Latvijas noteiktajām prasībām.

Muižniece piebilst, ka NATO ir stratēģiski nozīmīgs partneris un arī karavīru ģimenes varēs izmantot starptautiskās skolas Latvijā. “Bet katrā ziņā pateikt tā, ka rakstīts likums tieši šim Kabanova kunga minētajam mērķim, tās būtu pilnīgas muļķības.”

Arī likumā norādīts, ka NATO ir tikai viena no organizācijām, uz kuru vērsts jaunais likums. Proti, paredzēts nodrošināt vispārējās izglītības pieejamību ārvalstu un starptautisko organizāciju, īpaši Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO), Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu bruņoto spēku militārpersonu, ES institūciju, diplomātiskā un konsulārā dienestā nodarbināto bērniem.

Secinājums: Deputāta Nikolaja Kabanova apgalvojumam par to, ka Latvijā drīzumā paplašinās NATO kontingentu, nav pamatojuma. Aizsardzības ministrijā apstiprina, ka šādas sarunas nenotiek. Tāpat maldinošs ir Kabanova izteikums par to, ka Starptautisko skolu likums saucams par NATO skolu likumu. Lai arī NATO ir viena no organizācijām, uz kuru darbinieku bērniem šis likums ir attiecināts, tā nav vienīgā.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Projektu Re:Check līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.