Tuvu patiesībai-apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes.

Citur valstī pirmsskolas pedagogiem algas palielinājās, bet Rīgā ne, jo Rīgas dome (RD) samazinājusi pašvaldības piemaksas, lai varētu apmaksāt pirmsskolēnu ēdināšanu. Tā apgalvo RD deputāte Inese Andersone (Jaunā Vienotība). Re:Check tam pievērsa uzmanību, jo Rīgas domes amatpersonas vairākkārt atzinušas, ka bērnudārzu pedagogu trūkums liedz atvērt jaunas grupas un samazināt rindas. Re:Check pārbaudīja Andersones pausto un secināja, ka viņai ir taisnība. Rīgas dome šogad apturējusi bērnudārzu pedagogu algu kāpumu, turklāt tās ir būtiski zemākas nekā visos Pierīgas novados, Jelgavā un Daugavpilī.

Vai samazinātas piemaksas?

Tāpat kā skolu pedagogiem arī pirmsskolās minimālo algu likmi nosaka valsts. Piecus un 6 gadus veco bērnu pedagogiem algas maksā valsts, pārējiem – pašvaldības.
Pēdējos gados atbilstoši valdībā apstiprinātajam grafikam pirmsskolu pedagogu algas likme regulāri celta, un Rīga tāpat kā vairākas citas pašvaldības īpaši Pierīgā, vēl piemaksā, lai noturētu viņus darbā. Kā liecina RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta sniegtā informācija, pēdējos trīs gados piemaksa bijusi 60 un 50 eiro, bet šogad – vairs tikai 10. Plašāka sabiedrība par šādu lēmumu informēta netika.

Līdz ar to Andersonei ir taisnība gan tajā, ka piemaksa ir samazināta, gan tajā, ka pirmsskolas pedagogu atalgojums Rīgā kopumā šogad nepieauga – algas likme kāpusi par 40 eiro un par tikpat lielu summu samazināta piemaksa. RD uz jautājumu, kāpēc piemaksa ir mazāka, norāda – pašvaldība joprojām pedagogiem maksā vairāk nekā valsts noteikto minimālo likmi. Tiesa, kopš šā gada septembra “vairāk” nozīmē vairs tikai 10 eiro jeb 1,3%.

Vai citur algas pieauga?

Andersone raksta, ka valstī algas pieauga. Tas atbilst patiesībai, lai gan teorētiski iespējams, ka ir pašvaldības, kas rīkojušās līdzīgi kā Rīga, valsts noteikto kāpumu nodrošinot uz līdzšinējo piemaksu rēķina. Kā rāda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) apkopotie dati par pirmsskolas pedagogu algām un noslodzi šā gada rudenī, vairums jeb aptuveni 80% pašvaldību pirmsskolu pedagogiem maksā valstī minimālo likmi 750 eiro par pilnu slodzi pirms nodokļu nomaksas. Ja minimālā likme maksāta arī pirms tam, algas ir pieaugušas par 40 eiro pirms nodokļiem.

LIZDA dati arī liecina, ka pirmsskolu pedagogu algas Rīgā pašlaik ir būtiski zemākas nekā Pierīgā, Jelgavā un pat Daugavpilī.

Turklāt arodbiedrības apkopojums atklāj vēl kādu būtisku niansi – ir pašvaldības, kas spēj nodrošināt pedagogiem pilnu slodzi jeb 40 darba stundas nedēļā. Rīgas to vidū nav, līdz ar to pedagogs, kas strādā vienā bērnudārzā standarta modelī (divi pedagogi un viens palīgs uz vienu grupu), saņem vēl mazāk – aptuveni 650 eiro “uz papīra”. Tiesa, daļā Rīgas bērnudārzu tiek pakāpeniski ieviests cits modelis – 1+2 jeb viens pedagogs un divi palīgi. Šādā variantā ar bērniem rīta un vakara stundās ir tikai palīgi, bet pedagoģe jeb audzinātāja strādā astoņas stundas dienā jeb vienu pilnu slodzi. Šiem pedagogiem Rīga nodrošina 214 eiro piemaksu, līdz ar to kopējā alga ir 964 eiro pirms nodokļiem. Modelis 1+2, ko LIZDA vadītāja Inga Vanaga uzskata par bērniem nedrošu, šogad ieviests 15% visu Rīgas pirmsskolu grupu.

Vai bezmaksas ēdināšana uz algu rēķina?

Andersone raksta, ka bezmaksas ēdināšana pirmsskolās tiek nodrošināta uz pedagogu algu rēķina. Šādam apgalvojumam pierādījuma nav. Rīgas dome uz jautājumu, cik ietaupīts, samazinot piemaksas, norāda, ka netiek ietaupīts, jo valsts noteiktais algu likmes pieaugums tāpat tiek segts no pašvaldības budžeta (izņemot piecus un sešus gadus veco bērnu grupās, kur maksā valsts).

Bezmaksas ēdināšanu pašvaldība visiem bērnudārzu audzēkņiem sāka nodrošināt no šā gada septembra. Rīgas šā gada budžetā redzams, ka ēdināšanai pirmsskolās paredzēti 2,6 miljoni eiro – tātad aptuveni 650 tūkstoši eiro mēnesī. Rīgas pašvaldībā pašlaik ir ap 3100 pirmsskolas pedagogu likmju (reālais pedagogu skaits ir lielāks, jo viens cilvēks nestrādā pilnu likmi). Aptuvens aprēķins liecina, ka ēdināšanas izmaksām mēnesī vajadzīgs stipri vairāk nekā piemaksu saglabāšanai līdzšinējā līmenī.

Andersone Re:Check sacīja, ka par šādu saikni – mazākas piemaksas, lai nodrošinātu bezmaksas ēdināšanu – ir dzirdējusi no kāda bērnudārza darbiniekiem, kas savukārt šādu vēsti saņēmuši no domes vadības. Viņa gan atzina, ka tas ir pieņēmums, ko īsti pierādīt nevar.

Secinājums: Rīgas domes opozīcijas deputātei ir taisnība, ka bērnudārzu pedagogu algas galvaspilsētā nav augušas, jo Rīgas dome vairs nepiemaksā tik daudz kā iepriekš papildu valsts noteiktajai likmei. Savukārt tas, ka piemaksas samazinātas, lai varētu visiem bērniem nodrošināt bezmaksas ēdināšanu, ir vien pieņēmums.

Fakti:

  • Likmju skaits Rīgas pašvaldības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītību (ieskaitot pirmsskolas grupas pie skolām), bez tehniskā personāla: 3134
  • Pirmsskolas izglītības iestāžu skaits – 163
  • Grupu skaits- 1361
  • Valsts finansējums pirmsskolu pedagogu atlīdzībai 2019.gadā – 10,78 miljoni eiro
  • Pašvaldības finansējums pirmsskolu pedagogu atlīdzībai 2019.gadā – 29,08 miljoni eiro

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (aapgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.