Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, autors melo.

Pāris dienu pirms Saeima noraidīja dzīvesbiedru likumprojektu, pie frakcijām nepierošā deputāte Jūlija Stepaņenko TV24 raidījumā Preses klubs sacīja, ka viendzimuma pāriem nav šķēršļu mantiskās attiecības reģistrēt ar civiltiesiskiem līgumiem. Stepaņenko izteikums neatbilst patiesībai, jo attiecībā uz mantojuma lietām nelaulātu cilvēku vidū pastāv ierobežojumi, kurus ar civiltiesiskiem līgumiem atrisināt nevar.

Apgalvojums, ka viendzimuma partneri tiesisko aizsardzību var atrisināt ar civiltiesiskiem līgumiem, ir izplatīts partnerattiecību regulējuma oponentu arguments. To izmantojis gan iepriekšējais tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, gan viņa kolēģis Nacionālājā apvienībā Gaidis Bērziņš, gan 12.Saeimas deputāte no Reģionu apvienības Inga Bite. Taču tā nav patiesība, un Bites teikto jau iepriekš atspēkojis portāla LSM.lv Melu detektors.

Gan iepriekš LGTB un viņu draugu apvienība Mozaīka, gan šobrīd kustība Dzīvesbiedri ir apkopojuši visas tās jomas un situācijas, kurās ar līgumiskām attiecībām nav iespējams nodrošināt tādu pašu valsts aizsardzību, kas laulātajiem pienākas automātiski.

Attiecībā uz Stepaņenko minētajām mantiskajām attiecībām ar civiltiesisku līgumu neatrisināma atšķirība pastāv mantojuma tiesībās. Proti, ja nelaulāts pāris, tostarp viena dzimuma cilvēki, pie notāra noslēdz mantojuma līgumu, tas tomēr negarantē, ka vienas puses nāves gadījumā otrs saņems visu mantojumu. Laulātajam, kas ir neatraidāmais mantotājs, ir tiesības iegūt mantojuma neatņemamo daļu, savukārt nelaulātam partnerim šādu tiesību nav. Tāpat nelaulātam partnerim nav ļauts apstrīdēt testamentu vai mantojuma līgumu, ja tajā tiesības uz mantojumu piešķirtas citam cilvēkam.

To, ka vairākās jomās pastāv “ekskluzīvas laulāto tiesības”, iepriekš atzinis arī bijušais Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (NA).

Re:Baltica sazvanīja deputāti Stepaņenko 21.jūnijā. Viņa sākotnēji telefonsarunā sacīja, ka uz Re:Baltica jautājumiem neatbildēs: “Es šādos privātos projektos nepiedalos, jūs varat tā arī uzrakstīt”. Pēc brīža viņa tomēr atzvanīja un aicināja jautājumu nosūtīt rakstiski. Taču arī e-pasta sarakstē viņa pēc būtības neatbildēja uz jautājumu, kāpēc teikusi, ka viendzimuma pāriem nav nekādu šķēršļu mantiskās attiecības reģistrēt ar dažādiem civiltiesiskiem līgumiem. Deputāte vispirms atkārtoti jautāja, kādā kontekstā tiek uzdots jautājums, pēc kā norādīja, ka viņai būšot nepieciešams laiks Re:Baltica žurnālistes “apgalvojumu faktoloģijas pārbaudei”. “Tāpat, gadījumā, ja publicēsiet savā “projektā” no konteksta izrautās frāzes, paturu tiesības komunicēt ar izvērstu atklāto vēstuli”, raksta Stepaņenko.

Secinājums: Jūlijas Stepaņenko teiktais, ka viendzimuma pāriem nav nekādu šķēršļu reģistrēt savas mantiskās attiecības ar dažādiem civiltiesiskiem līgumiem, neatbilst patiesībai. Attiecībā uz mantojuma lietām nelaulātu cilvēku vidū pastāv ierobežojumi, kurus ar civiltiesiskiem līgumiem atrisināt nevar.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (aapgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712