Gan Rīgas mērs Nils Ušakovs, gan viens no partijas KPV.LV līderiem Aldis Gobzems ir zaudējuši savos centienos panākt kriminālprocesa ierosināšanu par neslavas celšanu pret Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica žurnālistēm.

Ušakovs bija vērsies policijā par Re:Baltica publikāciju pērnā gada martā, kurā atainots, kā viņa popularitātei trīs gados iztērēti vismaz 8 miljoni eiro rīdzinieku naudas. Tas darīts, uzpērkot medijus, nodarbinot Saskaņas jaunatni, finansējot «štata piketētājus» un izvēršoties sociālajos tīklos. Savukārt Gobzems sūdzējās par publikāciju, kurā tika analizēti apgalvojumi, ka viņu atbalsta kādreiz par oligarhu sauktais Ainārs Šlesers.

Gobzems, kura priekšvēlēšanu kampaņā uzbrukumi medijiem bija viena no centrālajām sastāvdaļām, atteikumu ierosināt kriminālprocesu saņēma novembrī un nav pārsūdzējis. Vēl vairāk – pēc tam, kad kampaņas laikā bija izbazūnējis par vēršanos policijā par neslavu un Valsts drošības dienestā ar prasību pārbaudīt, vai caur Re:Baltica nenotiek ārēju spēku iejaukšanās Latvijas vēlēšanu procesā, Gobzems neatsaucās vairākkārtējiem policijas uzaicinājumiem ierasties sniegt paskaidrojumus.

Savukārt Ušakovs policijas septembra lēmumu atteikt kriminālprocesa ierosināšanu pārsūdzēja prokuratūrā, bet arī tā viņa vēlmi noraidījusi kā nepamatotu, liecina Re:Baltica šonedēļ saņemtais prokurora lēmums. Šis lēmums nav pārsūdzams.

Atteikumā norādīts, ka Ušakovam kā politiķim jāapzinās – publiskai personai ir jāiztur īpaši liela kritikas deva, un žurnālistes darījušas darbu sabiedrības interesēs, izgaismojot nevis viņu kā fizisku personu, bet norises pašvaldībā. Nav pamata uzskatīt, ka žurnālistes būtu apzināti izplatījušas nepatiesu informāciju, un turklāt savu viedokli nav izteikušas aizskarošā veidā. Prokurors Kristaps Bresis mēram atgādinājis, ka viņš godu un cieņu var aizstāvēt civilprocesā.

Ušakovs iepriekš bija medijiem izteicies, ka publikāciju uzskatot par tendenciozitātes piemēru un pēc tām uzdevis autorēm jautājumus, uz kuriem nav saņēmis atbildes. Re:Baltica redaktore Sanita Jemberga norādīja, ka Ušakovs atsūtījis retorisku sacerējumu, kurā nav nosaucis nevienu nepatiesu faktu vai pieprasījis to atsaukt, līdz ar to arī nav saņēmis atbildi.

Re:Baltica aicina jauno Saeimu sadzirdēt starptautisko organizāciju ieteikumu svītrot neslavas celšanu no Krimināllikuma un tiesāties par to civiltiesiski. Nevietā izmantojot Krimināllikumu, pierādījumus neslavas celšanai ir jāvāc un jāpārbauda policijai, nelietderīgi izmantojot tās resursus, jo politiķi šo rīku nereti izmanto tikai savai publicitātei un pēc tās interesi par iesniegumu zaudē. Tāpat nepamatotās prasības tērē žurnālistu laiku un līdzekļus, kurus varētu veltīt tiešajam darbam.

Tāpat starptautiskās organizācijas atzīst, ka neslavas celšana kā kriminālapsūdzība nelabvēlīgi iespaido vārda brīvību valstī. EDSO vēlēšanu novērtēšanas misija pēc 2018.gada Saeimas vēlēšanām atzina, ka dažu politiķu tendence publiski diskreditēt medijus un neslavas celšanas kriminalizācija ir pretrunā starptautiskajiem standartiem.


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712