Lai atskaņotu šo videoklipu, lūdzu, pieņemiet YouTube sīkfailus. Piekrītot, jūs piekļūsit saturam no YouTube — pakalpojuma, ko nodrošina ārēja trešā puse.

YouTube konfidencialitātes politika

Ja pieņemsiet šo paziņojumu, jūsu izvēle tiks saglabāta un lapa tiks atsvaidzināta.

Cilvēki, kas regulāri šķērso Krievijas robežu, ir daudz vairāk pakļauti savervēšanas riskam. Atšķirībā no amatpersonas, kas strādā ar valsts noslēpumu un ir brīdinātas par citu valstu specdienestu darbības metodēm, parastie iedzīvotāji ir nezinošāki. Krievijas robežsargu draudzīgs jautājums par to vai Latvijas pusē kādam jādod kukulis un kam tieši, var likties nevainīgs, bet patiesībā ļauj pretējai pusei iezīmēt potenciālos nākamos savervējamos.

– SAB direktors Jānis Maizītis

IGAUNIJA

Hermanis Simms

2008. gads. Arestēts Hermanis Simms. Aizsardzības ministrijas Drošības departamenta vadītājs. Baltijas superspiegs, kurš Krievijai pārdeva ne tikai Igaunijas, bet arī NATO noslēpumus. Sods: 12 gadi un 5 mēneši cietumā.


Aleksejs Dressens

2012. gads. Arestēts Aleksejs Dressens un viņa sieva Viktorija. Igaunijas drošības dienesta KAPO darbinieks ar sievas starpniecību nodeva Krievijai klasificētu informāciju. Sods: Aleksejam 16 gadi cietumā, sievai – seši gadi nosacīti. 2015.gadā Dressenu apmainīja pret Igaunijas drošības dienesta KAPO darbinieku Eštonu Kohveru, ko bija aizturējusi Krievija.


Vladimirs Veitmans

2013. gads. Vladimirs Veitmans, KAPO darbinieks. Nodeva Krievijai valsts noslēpumus. Sods: 15 gadi cietumā un EUR 65 520 naudas sods.


Pāvels Romanovs

2015. gada februāris. Pāvels Romanovs, nepilsonis. Pierobežā nodarbojās ar cigarešu un cilvēku kontrabandu. Lai izvairītos no cietuma Krievijā, vāca publiski pieejamu informāciju par pierobežu. Notiesāts par darbībām pret valsti. Sods: 5 gadi cietumā. (lasi rakstu)


Aleksandrs Rudņevs

2015. gada marts. Aleksandrs Rudņevs. Nodarbojās ar cilvēku kontrabandu, dzīvoja Pleskavas reģionā, Igaunijas pilsonis. Vāca publiski pieejamu informāciju par pierobežā notiekošo. Sods: 2 gadi cietumā. (lasi rakstu)


Maksims Gruzdevs

2015. gada oktobris. Maksims Gruzdevs. Igaunijas un Krievijas dubultpilsonība, dzīvoja Pleskavas reģionā, nodarbojās ar kontrabandu. Vāca publisku informāciju par KAPO un ievilināja pierobežā KAPO darbinieku Kohveru, kur Krievijas drošības dienests (FSB) viņu nolaupīja. Sods: 4 gadi cietumā. (lasi rakstu)


Aliks Hutšbarovs

2016. gada marts. Aliks Hutšbarovs. Krievijas un Igaunijas dubultpilsonība, dzīvoja Pleskavas reģionā, nodarbojās ar kontrabandu. Vāca publiski pieejamu informāciju par pierobežā notiekošo. Sods: 3 gadi cietumā. (lasi rakstu)


Artjoms Mališevs

2016. gada septembris. Artjoms Maloševs. Krievijas un Igaunijas dubultpilsonība, dzīvoja Pleskavas reģionā, nodarbojās ar kontrabandu. Vāca publiski pieejamu informāciju Igaunijas armiju un policiju. Sods: 2 gadi un 6 mēneši cietumā. (lasi rakstu)


Artjoms Zinčenko

2017. gada janvāris. Artjoms Zinčenko, Krievijas militārās izlūkošanas dienesta (GRU) darbinieks ar biznesu Igaunijā. Krievijas pilsonis, kuram bija Igaunijas uzturēšanās atļauja. Sods: 5 gadi cietumā. 2018.gadā apmainīja pret Igaunijas uzņēmēju Raivo Susi, kuru Krievijā notiesāja par spiegošanu.


Aleksejs Vasiļjevs

2017. gada novembris. Aleksejs Vasiļjevs, Krievijas pilsonis, kurš Igaunijā ieradās studēt IT. Viņa uzdevums bija uzrakstīt kodu, kas palīdzētu ielauzties kādas Igaunijas valdības iestādes iekšējā bezvadu interneta tīklā. Sods: 4 gadi cietumā.


Mihails Petrovs

2017. gada vasara. Mihails Petrovs. Krievijas pilsonis, kurš pieteicās patvēruma meklētāja statusam Igaunijā. Vāca informāciju par KAPO. Sods: 5 gadi cietumā, ir jau atbrīvots un ieguvis Igaunijas uzturēšanās atļauju. Kādēļ, nav zināms.


Alberts Provornikovs

2017. gada vasara. Alberts Provornikovs. Igaunijas un Krievijas dubultpilsonis. Vāca informāciju par robežsardzi. Sods: 3 gadi cietumā.


Iļja Tihanovskis

2017. gada decembris. Iļja Tihanovskis. Igaunijas pilsonis. Vāca informāciju par militāriem un aizsardzības objektiem. Sods: 4 gadi cietumā.


2018. gada jūlijs. Jevgēņijs Slavins, Igaunijas pilsonis. Uzņēma fotogrāfijas ar potenciālo zemes gabalu NATO lidlaukam. Sods: gads un astoņi mēneši cietumā.


Denis Metsavas

2018. gada septembris. Denis Metsavas, Igaunijas bruņoto spēku majors, un viņa tēvs Pjotrs Voļins. Abi Igaunijas pilsoņi. Metsavas ar tēva palīdzību GRU sūtīja valsts noslēpumus. Izmeklēšanas procesā.



LIETUVA

Romualds Lipskis

2014. gads. Romualds Lipskis. Baltkrievu izcelsmes Lietuvas pilsonis, kurš spiegoja Baltkrievijas labā. Lipskis strādāja valsts avio kompānijā un nodeva informāciju par NATO gaisa patruļām. Sods: 5 gadi cietumā.


Sergejs Pušins

2014. gada decembris. Sergejs Pušins, Lietuvas pilsonis. Strādāja avio bāzē netālu no Šauļiem, kur izvietota NATO avio tehnika. Viņu arestēja kopā ar Krievijas izlūkdienesta pārstāvi Sergeju Moisejenko, kuram viņš nodeva informāciju. Pušins par 500-1000 eiro pārdeva informāciju par Lietuvas militārajām operācijām un aprīkojumu. Sods: Pušinam – 5 gadi cietumā, Moisejenko – 10 gadi un seši mēneši cietumā.


Nikolajs Filipčenko

2015. gads. Nikolajs Filipčenko. Krievijas FSB darbinieks, kurš ar viltus identitāti mēģināja savervēt Lietuvas prezidentes miesassargu, lai tas izvieto prezidentes birojā spiegošanas ierīces. Sods: 10 gadi cietumā.


Andrejs Oškurovs

2016. gads. Andrejs Oškurovs. Lietuvas pilsonis, kurš spiegoja Baltkrievijas labā. Oškurovs strādāja par mediķi Lietuvas bruņotajos spēkos un vāca informāciju par noskaņojumu armijā. Sods: 3 gadi cietumā.


2017. gada decembris. Lietuvas tiesībsargājošās iestādes paziņoja, ka aizdomās par piegošanu aizturēti trīs lietuvieši. Uzsākti divi kriminālprocesi. Vienā no tiem divi aizdomās turētie bija saistīti ar armiju un pārdeva informāciju Krievijas dienestiem. Otrā lietā aizturētais tiek turēts aizdomās par publiskas informācijas vākšanu Klaipēdas reģionā. Aizturēto vārdus Lietuvas prokuratūra neizpauž.



LATVIJA

Aleksandrs Krasnopjorovs

2016. gada novembris. Aleksandrs Krasnopjorovs. Latvijas nepilsonis. Latvijas Dzelzceļa sliežu meistars, kurš pārsūtīja draugam Kaļiņingradā informāciju par NATO militārajām kravām. Sods: 18 mēneši cietumā. Spriedums pārsūdzēts. (lasi rakstu)


Jurijs Stilve

2017. gada decembris. Jurijs Stilve. Latvijas pilsonis no Pededzes pagasta Krievijas pierobežā. Vāca informāciju par armijas aprīkojumu un mācībām. Sods: trīs gadi nosacīti. (lasi rakstu)


2018. gada oktobris. Oļegs Buraks. Bijušais Iekšlietu ministrijas darbinieks, tagad pensionārs. Lieta atrodas pirmstiesas izmeklēšanā.


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Pētījumu Baltijas spiegi konkursa kārtībā finansē ES fonds pētnieciskajai žurnālistikai IJ4EU.

Izmantotie avoti: KAPO, Postimees, jauns.lv, spiegel.de, delfi.ee, news.eer.ee, thecre.com, estonianworld.com, 15min.lt, lsm.lv, Baltvideo.com, LTV