Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Neticēt, nekādā ziņā neklikšķināt uz saites, bet ja tas izdarīts, tūlīt nomainīt Facebook paroli. Tā būtu jārīkojas katram, kas sociālajā tīklā pamanījuši viltus ziņu par it kā Daugavpilī bojā gājušiem cilvēkiem.

Ekrānšāviņu ar viltus ziņu par Daugavpili iesūtīja kāds lasītājs. Re:Check sazinājās ar sievieti, no kuras profila ziņa izsūtīta. Viņa noliedza, ka to būtu darījusi pati.

“Tas ir veids, kādā ļaundari savāc Facebook lietotājvārdus un paroles, lai pēc tam ar tiem varētu darīt, ko grib. Piemēram, ielogoties svešos kontos, izplatīt šādas ziņas tālāk,” skaidro IT drošības uzņēmuma Possible Security īpašnieks Kirils Solovjovs. Šādā veidā uzlauzti profili vēlāk var tikt pārdoti dažādas informācijas izplatīšanai un klikšķu vākšanai, un pelnīšanai ar Google reklāmām. Par to, kā tas notiek, Re:Check rakstījis jau iepriekš.

Solovjovs stāsta, ka viltus ziņā iekļautā saite galu galā aizved uz viltotu Facebook lapu, kur prasīts ievadīt paroles. Ja tas tiek izdarīts, notiek pāradresācija uz spēļu reklāmām vai tiek piedāvāts viedierīcē instalēt kādas aplikācijas. Arī tas var būt darīts peļņas nolūkos.

Ja tomēr saite atvērta, interneta drošības eksperts iesaka nekavējoties nomainīt Facebook paroli, kā arī pārskatīt un izdzēst tās aplikācijas, kurām kādreiz dota atļauja izmantot savus datus.

Secinājums: Dzēstajā, bet vēlāk pārpublicētajā Facebook ierakstā paustais, ka Liepājā no prāmjiem nokāpušie cilvēki nav testēti, neatbilst patiesībai. Gan 17., gan 19.martā Covid-19 testi tika veikti visiem pasažieriem, kas iebrauca Liepājā no Vācijas.

Jāatgādina, ka visa aktuālā informācija par Covid-19 izplatības gaitu Latvijā atrodama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.