Koronavīruss ir mākslīgi radīts biznesa projekts Covid-19 testu pārdošanai un Ķīnas destabilizēšanai – šādus vēstījumus pauž sociālajos medijos cirkulējoši interneta televīzijas kla.tv video. Tās veidotājs ir antisemīts un reliģiskas sektas līderis no Šveices Ivo Saseks, bet latviešu versijas veidotāji slēpjas un izplata šos materiālus ar slēgtas Facebook grupas Norūpējušies vecāki palīdzību. Atsaucoties uz apšaubāmiem zinātniekiem, kla.tv popularizē arī sazvērestības teorijas par vakcīnām, terorismu, HIV, tā saukto genderismu un citām tēmām.

Kas ir kla.tv un kas to izplata Latvijā?

Par kla.tv video materiāliem, kuros stāstīts gan, ka koronavīruss ir mazāk bīstams par gripu, gan, ka tas ir bioloģisks ierocis, Re:Check informēja vairāki Facebook lietotāji. Kla.tv latviešu versijai savas Facebook lapas nav. Video saite aizved uz kla.tv jeb klagemauer.tv (no vācu valodas – raudu mūris) mājaslapu. Tur darbība izvērsta plaši – saturs ar videomateriāliem un pavadošajiem tekstiem pieejams 43 valodās, arī latviski. Tā dibinātājs ir šveiciešu sektas Organiskā Kristus paaudze (Organische Christus-Generation jeb OCG) līderis, mācītājs Ivo Saseks (Ivo Sasek). Tiek lēsts, ka sektā šobrīd iesaistīti apmēram divtūkstoš cilvēku. Redakcijas kontakti gan mājaslapā nav atrodami, tāpat nav norādīts, kas nodrošina tulkojumu latviešu valodā un izplata saturu Latvijā.

Vairāki cilvēki Re:Check informēja, ka to dara Liene un Reinis Grīnhofi, kuri daļai sabiedrības pirms dažiem gadiem kļuva pazīstami pēc dalības televīzijas LNT šovā Dziedošās ģimenes.

Grīnhofu saikni ar kla.tv apliecina FB grupa Norūpējušies vecāki, kuru viņi administrē. Grupa ir slēgta, tātad tās saturs pieejams tikai dalībniekiem, bet Re:Check rīcībā ir vairāki ekrānšāviņi. Viens no tiem rāda Grīnhofu uzrunu, kurā viņi kla.tv sauc par “mūsu kopprojektu”. Tas kopš 2012.gada esot audzis un “pārpleties pār visu pasauli”. Citā ierakstā abi saka, ka uzticas tai jau sešus gadus. Kāds grupas dalībnieks par vienu video raksta: “No manis 200 cilvēki izplatīja”, tā iezīmējot veidu, kādā video nonāk pie citiem Facebook lietotājiem.  Grīnhofi bija vieni no rīkotājiem protestam pret mobilā pārklājuma tīklu 5G. Tas kā sabiedrību iznīcinošs ierocis ir arī viena no populārākajām kla.tv teorijām. Grupā viņi dalās ar sazvērestības teorijām arī par citām tēmām.

Slēgtajā grupā ir 88 biedri, Grīnhofi ir tās administratori. Ekrānšāviņš no Facebook.

Re:Check neizdevās sazināties ar Grīnhofiem telefoniski. Īsziņā R.Grīnhofs vien norādīja, ka viņi neesot darba attiecībās ar kla.tv, bet uz pārējiem iesūtītajiem jautājumiem neatbildēja.

Ezotērika komplektā ar galēji labējām idejām

Vācvalodīgajā presē raksta, ka Saseka sektas un kla.tv pasaules skatījumā saplūdinātas ezotērikas idejas un galēji labējā ideoloģija. Austrijas sabiedriskās televīzijas dokumentālajā filmā atklāts, ka sevi viņš dēvē par apustuli, kam jāglābj cilvēce no apokalipses. Kādā no savām runām Saseks Ādolfu Hitleru pielīdzinājis Jēzum Kristum.

Kla.tv aptver ierobežotu, bet ideoloģiski pielādētu tēmu loku. Erānšāviņš no kla.tv interneta vietnes.

Kla.tv negarantē patiesību, bet garantē pretējus viedokļus,” teikts pie viena no video angļu valodā, kas iepazīstina ar mājaslapas izveidošanas mērķiem. “Nevērtēt, bet vienkārši klausīties, pieņemt un virzīties tālāk,” mudina video autori.

Īpaši vācu valodas versijā kla.tv aktīvi publicē dažādus antisemītiskus, antieiropeiskus un prokremliskus materiālus. Daži nosaukumi: “Rotšildu kontrole”, “Krievijā augšupeja par spīti sankcijām!”, “ES slēptās motivācijas”. Publicēti arī materiāli par pašu Saseka sektu. “Šīs paaudzes cilvēki ir sākuši sekot Alfa Matricas saucienam. OCG nav baznīca, bet debesīs izveidota kustība, kas apzinās, ka ir dzīvs organisms,” teikts vienā no video. Lielākoties materiālus brīvprātīgi tulkojot kustības biedri, raksta vācu laikraksts De Zeit.  

Kas ir kla.tv eksperti, un ko viņi atklājuši?

Vienā no video pausts, ka no gripas mirst daudz vairāk cilvēku (Re:Check jau rakstīja, ka no Covid-19 mirstība ir daudz lielāka). Citēts vācu ārsts Klauss Kunleins (Claus Köhnlein), kurš stāsta, ka koronavīruss izgudrots, lai varētu pelnīt ar tā jaunizveidoto testu.

Šī arī nav pirmā reize, kas Kunleins nāk klajā ar līdzīgu vēsti. Viņš arī izplata informāciju, ka testi HIV, vienam no pasaules nāvējošākajiem vīrusiem, ir neuzticami un veidoti vien kā peļņas projekts. Tas aprakstīts Konektikutas universitātes pētnieka Seta Kaličmena grāmatā par sazvērestības teorijām saistībā ar AIDS.

Cik lielā mērā viņa secinājumiem uzticas un ciena pārējā zinātniskā kopiena? To var palīdzēt novērtēt datubāze Scopus. Uzmeklējot pētniekus pēc vārda un uzvārda, iespējams atrast Hirša indeksa rezultātu (h-index). Tas parāda pārējo kolēģu vērtējumu par cilvēka atklājumiem, ņemot vērā publikāciju skaitu akadēmiskajos žurnālos un to, cik bieži tās citētas. Konleins novērtēts ar indeksu 1. Mērījuma autors skaidrojis, ka sekmīgam zinātniekam pēc 20 gadu darba indekss ir apmēram 20, 40 – izciliem zinātniekiem, bet 60 – unikāliem indivīdiem. Salīdzinājumam – piemēram, latviešu matemātiķa Andra Ambaiņa Hirša indekss ir 33.

Citā video, kur teikts, ka vīruss radīts laboratorijā, citēts kāds Alens Kantvels (Alan Cantwell). Viņš it kā esot atradis vairāk nekā simts zinātniskas publikācijas, kur norādīts, ka jau vairāk nekā desmitgadi zinātnieki mākslīgi radot koronavīrusu. Kas tās par publikācijām, nav teikts.

Jāpiebilst, ka koronavīrusi ir vesela vīrusu grupa, vīrusam ir dažādas formas. Covid-19 ir jauna vīrusa forma. Līdz ar to par dažādiem koronavīrusiem un mēģinājumiem atrast vakcīnas tiešām ir atrodamas publikācijas. Piemēram, koronavīrusu grupai pieder arī SARS un MERS. Arī šiem vīrusiem nav pieejamas vakcīnas, un zinātnieki strādā pie to izveides.

Arī Kantvels nav jaunpienācējs sazvērestību teorētiķu vidū. Viņš izplata informāciju un publicē grāmatas, ka HIV mākslīgi radījuši cilvēki, lai gan zināms, ka HIV radniecīgu vīrusu SIV pārnēsā mērkaķi un pērtiķi. Tiek uzskatīts, ka HIV savu izplatību starp cilvēkiem sācis 20.gadsimta sākumā, kad, iespējams, cilvēki Kongo apēduši kādu inficētu šimpanzi.

Koronavīrusa tēmai latviešu valodā veltīti trīs video. Ekrānšāviņš no kla.tv interneta vietnes.

Kā viens no pierādījumiem tam, ka Covid-19 patiesībā ir ierocis, video izmantots apgalvojums, ka “dažas tautas, tai skaitā ķīnieši un japāņi, ir ģenētiski daudz uzņēmīgāki pret koronavīrusu kā arābi vai eiropieši”. To, ka šāda teorija nav pamatota, skaidri parāda mirušo un saslimušo skaits dažādās valstīs. Nāves un inficēšanās gadījumu skaita ziņā visvairāk cietušo pēc Ķīnas ir Itālijā. Tur bojā gājuši apmēram 2,5 tūkstoši cilvēki. Japānā savukārt 18.marta rītā bija zināms par 30 bojāgājušajiem.

Sazvērestības teorijas par vakcīnām un Ņujorkas teroraktiem

Tāpat izveidots video materiāls, atsaucoties uz kādu it kā ekonomistu Pīteru Kēnigu (Peter Koenig). Viņš veido rakstus portālam Global Research, kas regulāri publicē dažādas sazvērestības teorijas. To vidū  vēstījums, ka 2001.gada 11.septembra teroraktus Ņujorkā organizēja ASV valdība, ka vakcīnas ir toksiskas un slepkavības Ķīnā Tjaņaņmiņa laukumā nenotika – tā esot rietumvalstu sazvērestības teorija. Tāpat mājaslapā parādās dažādi antisemītiski raksti. Minētais Kēnigs veidojis publikācijas ar šādiem virsrakstiem – “Rietumvalstis vada barbari”, “Honkonga – rietumvalstu vājprāts”, “Ķīna veido kopienu cilvēces vienotai nākotnei”, “Eiropas Savienība ir uz sabrukuma robežas”

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.