ASV vēstniecība Lietuvā izsludinājusi pieteikšanos grantam “Pētnieciskās žurnālistikas apmācības Krievijas vēstījumu atspēkošanai Baltijā”, kam vienā gadā atvēlēs pusmiljonu USD.

Re:Baltica, Lietuvas otrais lielākais ziņu portāls 15Min.lt, Organized Crime and Reporting project (OCCRP), kas pārstāv 22 bezpeļņas pētnieciskās žurnālistikas mediju organizācijas Austrumeiropā un Balkānos, un Rīgas Ekonomikas augstskolas Mediju centrs uzskata to pretrunā ar žurnālistikas pamatprincipu: mediji ir neatkarīgi no politikas.

Mēs ticam, ka granta nodomi ir labi, bet tie ir formulēti veidā, kas liek domāt par žurnālistikas un propagandas jaukšanu. Sarežģītajos apstākļos, kādos mēs strādājam, donoru nodomiem ir jābūt nepārprotamiem un brīviem no interpretācijas iespējām. Mēs aicinām vēstniecību pārformulēt grantu nosacījumus. Pretējā gadījumā neviens no mums neuzskata par iespējamu tam pieteikties vai sadarboties ar konkursa uzvarētājiem.

Granta aprakstā norādīts, ka tā mērķis ir vērsties pret Krievijas propagandu. Taču, lai arī mēs propagandu neatbalstām un nosodām, mūsu misija nevar būt to atspēkot vai arī izplatīt jelkādas valdības versiju par patiesību.  Mediju loma ir informēt lasītājus, lai tie paši varētu noformulēt viedokli.

Ja mēs vēlamies lasītājus, kas spēj izvērtēt propagandu,  ir jāatrod veidi kā nepastarpināti atbalstīt neatkarīgus medijus, piešķirot grantus, zemu procentu kredītus un cita veida palīdzību. Mums nav nepieciešami granti, kuriem ir politiski mērķi.