Privātskolotājus Latvijā visbiežāk algo turīgāki vecāki ar augstāko izglītību, vairumā gadījumu vēloties uzlabot bērnu sasniegumus matemātikā un svešvalodās, liecina Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica un mediju partneru pētījums par privātskolotāju algošanas iemesliem.

Projektā „Privātskolotājs” trīs nedēļu garumā anketas privatskolotaji.lv aizpildīja 216 cilvēku, norādot, kuros mācību priekšmetos, kāpēc un par cik algo privātskolotājus, un kādi ir viņu izdevumi par interešu izglītību jeb ārpusskolas pulciņiem. Var aizpildīt anketu gan par sevi, gan izlasīt, kāda ir situācija citās skolās.

Iegūtie dati liecina, ka Rīgā dzīvojošie vecāki par valsts garantēto bezmaksas  izglītību, algojot privātskolotājus un nodarbinot bērnus ārpusskolas pulciņos, vidēji ik mēnesi piemaksā gandrīz 130 eiro. Lielajās pilsētās izdevumi ir mazāki – nepilni 90 eiro mēnesī, bet pārējā Latvijā nedaudz vairāk kā 76 eiro mēnesī.

Kā galvenos iemeslus, kāpēc vecāki izvēlas algot privātskolotājus, min nepietiekamu mācību kvalitāti, problēmas ar mācību vielas apguvi, vēlmi apgūt papildus zināšanas un uzlabot sekmes, kā arī gatavošanos centralizētajiem eksāmeniem. “Skolā pasniegto materiālu neuztver, jo skolotāja strādā ar bērniem, kuri uzreiz saprot”, “skolā neko nesaprot, jo skolotājs ātri izstāsta,” vecāki raksta pamatojumos.  “Sekmes matemātikā strauji sāka slīdēt lejup, pie kam viela mācību gada laikā netika izņemta. Gads beidzas, grāmatā paliek trešdaļa, kur pavirši un ātri izņem nākamā gada divās nedēļās. Jutu, ka sāk veidoties ” robi”.

Dārgākā – ķīmija un fizika

Visvairāk vecāku privātskolotājus algo matemātikā, par kuras privātstundām maksā vairāk nekā puse jeb 55% no aptaujātajiem. Tai seko svešvalodas, kuras izvēlas 23%, un latviešu valoda, fizika un ķīmija.

Visvairāk fizikas privātstundu ir  lielajās Latvijas pilsētās, kur tās par vajadzīgām atzīst 12% vecāku.

Rīgā un pārējā Latvijas teritorijā pieprasījums ir mazāks, jo vien 7% un 2% izvēlas šo priekšmetu.

Visdārgākās stundas ir ķīmijā un fizikā. Par privātstundu vecāki maksā vidēji 11 eiro un 10 eiro par stundu Rīgā, bet 7 eiro un 7.25 eiro par stundu lielajās Latvijas pilsētās.

Situācija atšķiras citās Latvijas vietās. Tur visdārgāk maksā ķīmija un matemātika – 9 eiro un 6.40 eiro par mācību stundu.

Lielākie izdevumi – vecākiem Rīgā

Rīgā privātstundas izmaksā visdārgāk. Vidējā cena par stundu ir 10.10 eiro, savukārt lielajās Latvijas pilsētās 6.83 eiro un pārējā teritorijā 6.36 eiro.

Līdz ar to arī lielākie izdevumi vecākiem ir Rīgā, kur vecāki par papildus stundām vidēji mēnesī maksā 71.75 eiro. Lielajās pilsētās tēriņu apjoms ir 50.79 eiro, citur Latvijā – vidēji 39.77 eiro.

Ārpus skolas: dzied, dejo un sporto

Izdevumi par interešu izglītību jeb pulciņiem ir mazāki.Absolūtais vairākums izvēlas sportu un mūziku, kā arī mākslas nodarbības.

Rīgā vecāki tērē vidēji 57.90 eiro mēnesī, lielākajās pilsētās 38.62 eiro, bet pārējā Latvijā 36.51 eiro.

Privātskolotājus meklē izglītotākie un turīgākie

No visiem aptaujātajiem, kuri algojuši privātskolotājus, augstāko izglītību ieguvuši 88%, bet vidējā izglītība ir 11% no vecākiem. Pamatskolas izglītību ieguvuši 1% aptaujātie.

Labāku izglītību bērniem ar papildus stundām sliecas nodrošināt cilvēki ar lielākiem ienākumiem. Rīgā no visiem privātskolotājus algojušajiem 77% aptaujāto ienākumi pārsniedz 300 eiro uz cilvēku, bet pārējā Latvijā 50%.