Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica uzvarējis tiesā par goda un cieņas aizskaršanu saistībā ar pētījumu par Krievijas netīrās naudas atmazgāšanu Latvijas bankās.

Prasību pret Re:Baltica iesniedza Maksims Stepanovs un ar viņu saistītā Midland Consult (Cyprus) Limited.Tā bija saistīta ar 2011.gadā Re:Baltica mājas lapā publicēto rakstu sēriju par ārzonu firmām, kuras izmanto starptautiskos naudas atmazgāšanas tīklos, tostarp caur atsevišķām bankām Latvijā.

Rakstā, kuras autors bija Re:Baltica partneris Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Maskavā strādājošs jurists stāstīja par personu, vārdā Maksims, kurš viņu bija nolīdzis ārzonu kompāniju izveidošanai.

Vēlāk rakstā tiek pieminēti Maksims Stepanovs un viņa Midland Consult (Cyprus) Limited. Rakstā apgalvots, ka Midland Consult reģistrēja uzņēmumu Jaunzēlandē, kuru Hermitage Capital vēlāk identificēja kā aizdomās turamo naudas atmazgāšanā.

Stepanovs un viņa uzņēmums uzskatīja, ka raksts aizskar viņu godu un cieņu, jo rada iespaidu –  abi Maksimi ir viena un tā pati persona. Tiesa šo argumentu neatzina par pamatotu. Apgabaltiesa piekrita pirmās instances spriedumam, ka prasības iesniedzēji nevar pierādīt raksta faktu nepatiesumu, un prasību balsta subjektīvos iespaidos. Tāpat tiesa piekrita ekspertu viedoklim, ka raksts neaizskar prasītāju godu un cieņu. Prasītāja nolīgtais eksperts bija veicis aptauju, kurā tikai 2,5% atbildētāju pēc raksta izlasīšanas bija uzskatījuši abus Maksimus par vienu un to pašu personu. Tiesa arī atzina, ka raksta autori centušies vispusīgi aprakstīt un izskaidrot situāciju.

Tiesa par labu Re:Baltica piedzina advokāta izdevumus 2133,48 eiro apjomā. Re:Baltica tiesā pārstāvēja LAWIN biroja advokāte Irina Kostina un finansiāli atbalstīja “Media Legal Defense Initiative” (vairāk lasiet šeit)

Re:Baltica dibinātāja Inga Spriņģe pēc tiesas prāvas beigām paziņoja: “Mani un kolēģus tiesas spriedums iepriecina, jo apsūdzības mūsu profesionālajai darbībai bija nepamatotas. Esmu pārliecināta, ka prasītājs mēģināja izmantot tiesu sistēmu mediju iebiedēšanai. Nelielai bezpeļņas organizācijai, kāda ir Re:Baltica, ik dienu nākas risināt sarežģītus jautājumus, tāpēc esmu ļoti pateicīga mūsu lieliskajai advokātei Irinai Kostinai no LAWIN un un Mediju Tiesiskās Aizstāvības Iniciatīvai, kas palīdzēja segt izdevumus un deva padomus par starptautisko praksi.”

Re:Baltica uzvarēja abās pirmajās tiesu instancēs. Tā kā prasītājs nav iesniedzis kasācijas sūdzību, spriedums ir stājies spēkā.